Ændringer på vej til kviklån

Ændringer på vej for kviklån – se hvad det kan betyde for dig

Der kan være ændringer på vej i forholdene for kviklån, hvis politikerne kan blive enige om at ændre vilkårene for denne lånetype. Kviklån har længe været genstand for megen debat, og lånetypen har fået meget kritik for at være for dyr og for let at optage, hvilket kan være svært for nogle at styre og holde overblik over.

Regeringen har varslet, at de vil kigge på området med kviklån og forbrugslån, og det forventes fra mange sider, at der vil blive vedtaget en eller anden form for regulering på området. Dog er det endnu ikke sikkert, præcis hvordan lovteksten vil se ud, og hvordan vilkårene vil blive.

Dog peger alt i sol, måne og stjerner på, at der kommer en eller anden ændring, og det kan få konsekvenser for dig, der gerne vil have et kviklån eller forbrugslån.

Branchen selv har lavet et forslag

Brancheforeningen Digitale Långivere har ifølge DR selv lavet et forslag til, hvordan man kan regulere markedet for de hurtige lån. Her er ikke fokus på ÅOP, som mange ellers har talt om er et oplagt sted at sætte regulering på i forhold til lån.

I stedet foreslår brancheforeningen, at et låns omkostninger aldrig kan blive højere end lånebeløbets størrelse. Altså hvis man låner 4.000 kroner til en ny cykel, må omkostningerne også maksimalt løbe op i 4.000 kroner, så man i alt skal betale 8.000 kroner tilbage. Det kan dog også sagtens være mindre.

Derudover foreslår brancheforeningen også et loft over strafrenter for dem, som ikke overholder sine aftaler og betaler af på sit lån i henhold til låneaftalen.

ÅOP kan være misvisende

Socialdemokratiet og SF har foreslået et loft over ÅOP, men det er ifølge brancheforeningen Digitale Långivere ikke den bedste målestok for de helt korte kviklån. Årsagen er, at den korte periode kan puste ÅOP kunstigt op.

Et mindre lån kræver generelt lige så meget papirarbejde og administration som et større lån af samme type, og derfor oplever man ofte, at sådan noget som etableringsomkostningerne er ens eller tæt på ens. Hvis tilbagebetalingen skal ske over 3 måneder i stedet for flere år, vil omkostningerne se højere ud relativt til den årlige omkostning, som bliver ganget op over et år i ÅOP.

ÅOP er dog et godt parameter for gennemsigtighed, fordi det er beregnet på samme måde uanset typen af lån, og det inkluderer alle omkostninger.

Lettere at overskue

Hvor politikerne lander, er spændende at følge med i, særligt for sådan nogle som os, men det tyder på, at det kan blive mere gennemsigtigt og trygt at låne penge fremover. Et marked der er lettere at gennemskue, og som har et loft over udgifter kommer de svageste i samfundet til gode.

Regeringen har spillet ud med et loft over ÅOP på 25 procent ifølge TV2, og om politikerne kan forhandle sig frem til et låg på ÅOP, eller om de går i retning af brancheforeningens forslag, vil enhver begrænsning være i forbrugernes interesse.

Når der kommer et loft over forbrugslån og kviklån, som det grangiveligt ser ud til, der vil komme, vil det blive lettere for folk at overskue de maksimale omkostninger, og på den måde kan det være en bonus for dem, der gerne vil låne penge.

Skriv en kommentar