Banker har mange muligheder for konti

Spørg din bank om dine konti – der kan være noget at hente

I disse tider ser det næste ud til, at renten kun går en vej i de store centralbanker, og det betyder blandt andet, at man kan få boliglån eller realkreditlån til meget lave renter. Det er dog også medvirkende til, at bankerne ikke kan tilbyde høje indlånsrenter.

Indlånsrenten er den rente, du får oven i dine penge, som står på din konto – som du i og for sig låner banken. Tidligere kunne man få nogle procents rente for at have penge stående i en bank, men faktisk er situationen den, at flere banker som udgangspunkt er gået væk fra at have en indlånsrente.

Andre banker har sat indlånsrenten så lavt, at der ikke er den store fidus i at have penge stående på en konto.

Derfor kan det være, at du går glip af noget, hvis du bare har en standardkonto i din bank og ikke har taget stilling til, hvordan dine konti skal strikkes sammen.

Højrentekonto fås nogle steder

Nogle banker som Santander tilbyder ud over lån også højrentekonti. Det betyder, at renten på disse konti er højere end normalt, men i nogle tilfælde vil der også være andre betingelser end ved de traditionelle konti.

Et klassisk greb for bankerne er at sætte en bindingsperiode på kontoen med den høje rente. Eksempelvis skal man måske have pengene stående i 1 eller 2 år, for at få en højere rente. På den måde er bankerne sikret, at de har penge at gøre godt med, og til gengæld bliver man tilbudt en højere rente.

Andre banker lader højrentekontoen have en variabel rente, som følger bevægelserne i de økonomiske landskaber, og på den måde kan man få enten mere eller mindre ud af sine penge, alt afhængigt af de økonomiske bevægelser.

Dog skal man ikke lade sig narre – selvom renten er relativt højere end almindelige konto, er renten typisk ikke isoleret set høj. Det er svært at støve en konto op, hvor man kan få bare 1 procent i indlånsrente.

Investeringskonto kan være bedst

Hvis man ikke synes, de relativt lave indlånsrenter er noget for en, kan man i stedet kigge efter en investeringskonto. Hos det enkelte pengeinstitut kan de have mange forskellige navne som aktiesparekonto og lignende, men det går ud på det samme.

Pengene på kontoen kan bruges til at investere i forskellige værdipapirer, og det kan være med til at give et højere afkast på ens penge end en indlånsrente.

Man skal selvfølgelig huske på, at hvor en indlånsrente er en sikker måde at få sine penge til at vokse – om end langsomt i disse tider – er der en risiko forbundet ved investering i aktier og lignende. Er man villig til at løbe den risiko, kan man dog få mere ud af sine penge.

Flere muligheder, end man skulle tro

Det er en god idé at snakke med sin bank om ens pengesituation. Det kan nemlig være svært at overskue alle de muligheder, der er hos sin bank, og derfor kan det være svært selv at få det maksimale ud af sin situation, hvis man ikke får hjælp.

I banken kan man få hjælp til at vurdere, om det er det rette for en at få et kreditkort eller få kredit på sin konto, hvilke konti der er bedst for en, og om man har råd til at investere på den ene eller den anden måde.

Ofte har man flere muligheder, end man skulle tro, når det kommer til at indrette sine penge på den bedst mulige måde, og derfor er det en god idé at have et godt forhold til sin bank og spørge om hjælp.

Skriv en kommentar