Det er rart at have en bil, det er svært at komme udenom. Det miljørigtige (og i mange tilfælde også det økonomisk rigtige) for unge mennesker er at satse på andre transportmidler, eksempelvis el løbehjul, fordi det er ofte dyrt at have en bil. Kan man nøjes med cyklen og supplere med offentlig transport vil det som regel koste mindre, men der er ikke samme frihed som i at have en bil.
Derfor har vi danskere mange biler, og vi har samlet nogle gode råd til den første bil, man skal ud og købe. Der er nemlig rigtig mange ting, der er gode at overveje, når man skal købe bil, og det gælder ikke mindst, når det kommer til den økonomiske side af sagen.
Mangler man mere hjælp til den første bil efter vores artikel, kan vi anbefale at kigge over til sådan nogen som FDM, som er en slags interesseorganisation for bilejere. FDM har eksempelvis en købeguide.
Find den rigtige bil og det rigtige billån
Det siger lidt sig selv, at det er vigtigt at finde den rigtige bil, når man skal ud og investere i sit første automobil. For nogle er en gammel, brugt skrammelkasse perfekt, fordi den er billig at købe og skal ikke holde til så meget. For andre giver det mest mening med en ny(ere) bil, der har mange kilometer i sig endnu.
Overvej dine behov, inden du køber bilen, så du ved, om dine behov bliver dækket på en passende måde. Det er bedst for din økonomi, hvis dit billån ikke bliver højere, end det behøver at være, så sørg for at købe en bil, der passer til dine behov og ikke alt for meget mere.
Når du så har fundet bilen, er det tid til at kigge efter finansiering. Din forhandler vil med stor sandsynlighed tilbyde dig en finansiering gennem en partner, men det er ikke altid det billigste. Derfor anbefaler vi at indhente flere tilbud, så du kan få det billigste billån.
Husk at tænke forsikring og afgifter med i omkostningerne
Måske har du sparet 30.000 op til en bil og tænker, at så kan du sagtens købe en. Du skal dog huske, at der er løbende omkostninger ved en bil, som man skal betale, og som ikke ligger inde under selve brugen af bilen.
Det er lovpligtigt at have en bilforsikring, og priserne på disse kan variere meget. Typisk er priserne højere for unge mennesker, der køber deres første bil, fordi der statistisk er flere uheld blandt unge, og fordi man ikke kan dokumentere erfaring som bilejer/bilist.
Ud over forsikring er der også sådan noget som grøn ejerafgift og vægtafgift, der skal tænkes ind i ens budget, og det kan man let glemme. Her er det mere oplagt at tænke over købspris og et budget til brændstof til bilen.
Læg til side til værkstedet
Når man køber en bil, skal den også vedligeholdes, og den skal med jævne mellemrum på værksted – særligt når bilen er blevet lidt ældre. Bilen skal til service for at holde garantien, og der vil ofte også være lidt småting løbende, som skal skiftes eller justeres.
Hvis man kan meget af dette selv, er der naturligvis de mindre udgifter til værkstedet, men mange vil have brug for at aflevere den til en mekaniker en gang imellem.
Overvej om bilen er nødvendig
Vi kom godt nok også lidt ind på det i starten af denne artikel, men det giver rigtig god mening at overveje, om man rent faktisk har brug for en bil. Som minimum skal man sikre sig, at man har pladsen i budgettet til at have udgifterne til en bil, men spørgsmålet er, om man har brug for at eje en bil.
I dag findes der en række tjenester som Tadaa og LetsGo, hvor man kan deles om en bil. Her er modellen ofte, at man får et ’abonnement’ til en bil i stedet for at skulle eje den.
På den måde slipper man for forsikringer, afgifter og lignende, og man får så en vis mængde tid eller kilometer, man kan bruge bilen. Hvis man ikke skal så langt og ikke så tit har brug for en bil, kan dette være et glimrende alternativ til at købe en bil.