Ordbog om lån, penge og privatøkonomi

Det kan være svært at finde hoved og hale i tingene, når det kommer til penge. Der er mange begreber, det er en god idé at have styr på, og det er ikke altid lige let at finde ud af at læse om økonomi, for der er mange termer og vendinger, man ikke bruger normalt.

Derfor har vi lavet denne ordbog, som forhåbentlig kan gøre det lidt lettere at overskue finanserne. Hvis du har ord, du gerne vil have tilføjet ordbogen her, er du meget velkommen til at skrive til os på kenneth@houseofbanks.dk, så skal vi nok se på, om vi skal udbygge ordbogen.

Vi forsøger at holde ordbogen opdateret, hvis regler eller definitioner skulle ændre sig, og vi forsøger også løbende at udbygge ordbogen, så du kan blive så godt klædt på som muligt. Derfor værdsætter vi jeres input

Afdrag

Den del af ydelsen, der er en del af tilbagebetalingen på lånet. Ydelsen består af betaling til flere ting, men afdraget gælder kun den del af betalingen, som bliver brugt til at indfri noget af gælden.

Billån

Et billån er et lån, som bliver optaget for, at man kan købe en bil. Pengene, man låner, skal gå til at betale bilen, man gerne vil købe, og ofte kan kreditor få en eller anden form for sikkerhed i bilen. Det er dog individuelt fra aftale til aftale og udbyder til udbyder. Se alle vores billån og mere om billån her.

Boliglån

Et boliglån kan dække over flere ting, hvis man kigger teknisk på det. I daglig tale kan der være tale om et realkreditlån og banklån til at købe bolig som en samlet ting, men i de fleste tilfælde vil boliglån kun referere til den del af finansieringen af boligkøbet, som kommer fra banken. Som regel lånes størstedelen af pengene til en bolig i et realkreditinstitut, men her kan man maksimalt låne op til 80 procent af boligens værdi – resten skal lånes af banken og/eller stilles af køberen.

Budget

Man kan både bruge et budget til at kigge fremad og bagud, men et budget er en repræsentation eller oversigt over fordelingen af ressourcer. I vores kontekst er det en oversigt over fordelingen af penge i ens økonomi. Man kan kigge bagud og se, hvor man har brugt penge, eller man kan fastlægge nogle værdier og kigge fremad, fx så man ved, hvad man kan regne med at have til rådighedsbeløb. Vi har lavet et budgetskema, du kan finde her.

Budgetkonto

Med en budgetkonto får mange bedre overblik over betalingerne, fordi en budgetkonto er en, man kun indbetaler på, og så bliver faste udgifter betalt fra den. Man kan godt rykke penge den anden vej, men anbefalingen er at lade være. Det kan særligt være smart med en budgetkonto, hvis eksempelvis ens forsikringer bliver betalt fx en gang hvert halve år – så bliver udgiften divideret ud pr. måned, og så sikrer man, at man har nok penge, når forsikringen skal betales.

Debitor

Debitor er et udtryk, man bruger i forbindelse med lån og lignende finansielle sammenhænge, som dækker over en person, virksomhed organisation eller lignende, som skylder penge til en kreditor eller udlåner.

Effektiv rente

Man bruger ikke udtrykket effektiv rente i lige så høj grad som tidligere, men effektiv rente dækker over renten, når man tager renteudgifterne på det beløb, som allerede er løbet renter på. Der sker en rentetilskrivning i løbet af året, og af de penge skal der også betales renter, og det skabte udtrykket effektiv rente.

Finanstilsynet

I Danmark er det meget ofte Finanstilsynet, der står for kontrol og håndhævelse af de mange og ofte komplicerede regler, der findes inden for det finansielle område i Danmark.

Forbrugslån

Et forbrugslån er et lån, der er beregnet til forbrug. Det vil sige, at pengene til lånet er lånt for at købe noget, som typisk ikke beholder en længerevarende værdi som et hus eller en bil. Dog kan sådan noget som designmøbler beholde sin værdi til en vis grad ligesom en bil, men der er ingen krav om, at et forbrugslån skal bruges på noget bestemt. Se vores oversigt over og viden om forbrugslån her.

Kreditkort

I Danmark er kreditkort ikke så udbredte som mange andre steder i verden, men kreditkort findes her i landet. Med kreditkort låner man i og for sig pengene til indkøb foretaget med kreditkortet, og så betaler man hele eller dele af beløbet, man har lånt af kreditkortleverandører, når måneden er ovre, hvis det er her, man har aftalt, betalingen skal falde. Ofte er der forskellige fordele med som rabatter eller bonusordninger. Se mere om kreditkort her.

Kreditor

En kreditor er en person, virksomhed, organisation mv., som har lånt penge ud til en person, virksomhed, organisation mv. Et eksempel kan være, at en lånevirksomhed er kreditor over for kunden, der har lånt penge af virksomheden.

Kreditvurdering

For at få et lån, skal man vurderes individuelt for hver låneansøgning, og den proces kaldes en kreditvurdering. Kreditvurderingen afgør, om man bliver godkendt til at få et lån eller ej, og der bliver kigget på sådan noget som indkomst, eksisterende gæld og lignende.

Kviklån

Begrebet kviklån dækker over lån, der kan optages meget hurtigt sammenlignet med andre lånetyper. Der findes flere underkategorier af lån, som kan passes ind under begrebet kviklån. Du kan læse mere om kviklån her, hvor du også kan sammenligne forskellige lånetilbud.

Løbetid

Når lån skal betale tilbage, skal det ske over en vis periode, og den periode kaldes løbetid.

Lån

Et lån er en aftale om, at en långiver, som kaldes kreditor, giver en sum penge til en låner eller låntager, kaldet debitor. Med mindre der er tale om lån mellem venner eller familie, er der som regel omkostninger forbundet med et lån, som låntager skal betale – det er som regel en procentdel af det lånte beløb kaldet renten, etableringsomkostninger og håndteringsomkostninger. Det er dog individuelt fra lån til lån.

Låneudbyder

En låneudbyder er en virksomhed, der tilbyder, at man kan låne penge hos virksomheden. Vi har samarbejde med en række kendte låneudbydere, og du kan se oversigten over låneudbydere her.

Lånebevis

Med et lånebevis har du dokumentation for, at du kan låne penge til et køb. Det er mest brugt i forbindelse med boligkøb, hvor det kan være en god idé at have et lånebevis fra banken, som siger, at man godt kan låne et vist beløb, så man kan slå hurtigt til, hvis man falder over den rigtige bolig.

Minilån

Et minilån er et kviklån, som ikke indebærer en høj lånesum. I nogle tilfælde vil der ikke være egentlige afdrag, da hele lånet indfries ved første afbetaling – typisk måneden efter eller en anden kort frist. Se vores oversigt over minilån.

Nominel rente

Den nominelle rente er ved at blive udfaset til gengæld for pålydende rente, men begrebet dækker over den rente, der tages udgangspunkt i i lånedokumenter

Nominel årlig rente

Har erstattet effektiv rente, men beskriver det samme, nemlig renten hvor der er tænkt rentetilskrivninger ind i ligningen. Jo flere rentetilskrivninger i løbet af et år, des højere nominel årlig rente, hvis pålydende rente ellers er den samme.

Pant

Pant er en form for garanti, der bliver stillet i forbindelse med et lån, således at kreditor kan kræve det, der er taget pant i solgt for at betale pengene, der skyldes.

Pålydende rente

Den pålydende rente er den rente, der tages udgangspunkt i, og som står på lånedokumenterne. Her er ikke indregnet det, der tidligere kaldtes renters rente, som i dag kaldes nominel årlig rente.

Rente

Renten er i forbindelse med lån den del af lånet, som debitor skal betale tilbage ud over det lånte beløb. Renten står for en betydelig del af de omkostninger, der udgør ÅOP, men ikke alle. Har man fx lånt 10.000 kroner til en rente på 10 procent, skal man betale 1.000 kroner ud over de lånte 10.000 kroner tilbage.

Restgæld

Når du begynder at betale af på dit lån, men inden du er færdig med at betale hele beløbet inklusive renter tilbage, skylder du stadig en del af din gæld – den andel, du ikke har betalt tilbage endnu, kaldes restgæld.

RKI

Egentlig står RKI for Ribers Kreditinformation, og det var et register over personer, som ikke betalte sine regninger – dårlige betalere. Registret findes stadig og kaldes stadig RKI, men virksomheden bag er blevet solgt flere gange og er i dag en del af Experian. Læs mere om historien bag RKI her. At være registreret i RKI betyder som regel, at det er sværere eller umuligt at låne penge, men der er muligheder – se mulighederne for at låne trods RKI her.

Samlelån

Et samlelån er en låntype, som er en fordel for dem, der har flere mindre lån hos flere kreditorer. Et samlelån er en type lån, man optager hos en låneudbyder, som tager sig af nogle af eller ofte alle de mindre lån, man har i forvejen – det giver som regel mere overblik, og man sparer typisk penge på en lavere rente og færre omkostninger ved lånet. Læs mere om samlelån og se muligheder.

SMS-lån

I og for sig er sms-lån et forældet begreb, da det opstod, da smartphones endnu ikke var hvermandseje. Dengang var sms-lån en type af kviklån, der kunne klares over sms. Denne lånetype dækker typisk over lån på mindre beløb, og derfor har begrebet overlevet til i dag – se vores oversigt over sms-lån her, hvor du også kan læse mere.

Ung/unge

Det er ikke så meget det at være ung, men mere situationen med at låne som ung, der er værd at tage med. En række steder, men ikke alle, skal man nemlig være enten 20 eller 23 år gammel for at kunne optage et lån. Der findes også muligheder for at låne for denne gruppe, men det kan være sværere. Læs mere om at låne som ung her.

Ydelse

Ydelsen er den sum penge, en debitor skal betale til kreditor hver måned. Det er både en andel af det lånte beløb og renteudgifterne. Hvis der er andre bidrag, gebyrer eller lignende, tælles det også med.

ÅOP

ÅOP står for Årlige Omkostninger i Procent, og det angives som en procentsats i forbindelse med lån, som gør det lettere at sammenligne prisen på forskellige lån. ÅOP tager højde for alle udgifter i forbindelse med lånet og ikke kun renten. Læs mere om ÅOP i vores artikel om emnet her.