Historien om RKI – sådan blev registret over dårlige betalere til

De fleste har nok hørt om RKI på en eller anden måde, i hvert fald når man bliver ældre end børnealderen, og man rent faktisk skal til at bekymre sig om sine penge. Vi har endnu ikke hørt om nogen børn, der er kommet i RKI, fordi de ikke har betalt et forskud på lommepengene tilbage endnu!

RKI er tre bogstaver, der faktisk dækker over en forkortelse, som ret beset ikke giver så meget mening i dag. Forkortelsen dækker nemlig over navnet Ribers Kredit Information.

Ribers Kredit Information blev stiftet i 1971 af Mogens Riber, som altså opkaldte virksomheden efter sig selv. Firmaet blev stiftet i Silkeborg, og databasen over kreditorer og dem, der skyldte dem penge, voksede med tiden så meget, at det blev interessant for andre. Således blev Ribers Kredit Information købt af The Thompson Corporation i 1984. (Kilde – Den Store Danske)

En talemåde blev etableret

Der er mange måder at vurdere, om noget er en succes, men en måde er at kigge på, hvordan omverden reagerer på det, der nu er tale om. Sådan kan man også kigge på Ribers Kredit Information, som blev omdøbt til RKI Kredit Information i forbindelse med opkøbet i 1984.

Det er nemlig blevet en fast vending ”at være i RKI” eller længere tilbage ”at være i Ribers”. Langt de fleste, som kender til realiteterne ved voksenlivet og økonomi, ved godt, hvad der menes, når der bliver snakket om ”at være i Ribers”.

Vendingerne er så fasttømrede, at de er blevet en del af dagligdagen, og på den måde må man sige, at RKI har brændt sig fast i danskernes bevidsthed og sprogbrug. Det er et klart tegn på, hvor succesfuld RKI har været.

I dag er RKI en del af Experian

Efter The Thompson Corporation købte Ribers Kredit Information I 1984 er firmaet blevet solgt et par gange yderligere, og efter en tur over en svensk investeringsfond er det nu firmaet Experian, der ejer RKI-registret og driver det.

Experian er en virksomhed, som ud over RKI-registret også beskæftiger sig med håndtering af ”data, teknologi og analytiske kompetencer til at skabe vækst for sine kunder”, som der står på firmaets hjemmeside.

Virksomheden laver altså også meget andet end at drive RKI-registret, men det er altså en vigtig del af det, de gør. Det er samtidig også noget af det, vi i Danmark kender dem bedst som, og det er ikke mindst på grund af den store genklang, navnet RKI vækker i mange danskere.

RKI betyder IKKE dit økonomiske endeligt

Selvom man kunne tro, at en registrering i RKI ville betyde, at det var slut med ens økonomi, og at man nu må traske gennem livet uden de samme økonomiske muligheder som andre, er det ikke sandt. En registrering i RKI er ikke livets undergang.

For nogle er det faktisk en god ting at blive registreret i registret, fordi det indskrænker ens muligheder på det økonomiske plan, og det er der nogle, der har det bedst med. Det kan eksempelvis være svært nogle steder at oprette et abonnement til mobiltelefoni, at få et kreditkort eller betale månedlige betalinger nogle steder.

Det kan naturligvis også blive sværere for dig at låne penge, selvom det er muligt nogle steder at låne trods RKI. Spørgsmålet er naturligvis også, om det er fornuftigt – man må kigge sig selv dybt i øjnene og kigge på grunden til, man blev registreret i første omgang, inden man ansøger om sådan et lån.

Endelig er der 2 måder at komme ud af registreringen på.

  • Betal din gæld ud – det er klart denne, vi anbefaler!
  • Vent 5 år – efter denne periode skal registreringen slettes, og du må ikke blive registreret for den samme gældspost igen. Det betyder dog ikke, at din gæld forsvinder, den er der stadig!

Skriv en kommentar