Lånemuligheder som 18-, 19- og 20-årig

Som nyudklækket 18-årig er du lige pludselig myndig, og alle muligheder ligger for dine fødder. Du kan nu selv bestemme over dit liv, det er ikke længere mor eller far, som bestemmer, og du har endelig fået den længe ventede frihed. Det betyder også, at du nu selv styrer din økonomi, og du kan låne penge. Derfor er det vigtigt, at du ved, hvordan det fungerer, og hvad du skal kigge efter i en potentiel låneansøgning. Du har ikke helt de samme lånemuligheder som 18-årig, som en der er fyldt 23. Derudover finder du hurtigt ud af, at lånebegrænsningerne også er større for dig.

Der er flere forskellige grunde til, at det er sværere for 18-, 19- og 20-årige at låne penge, end det er for en 30-årig, hvis alle andre faktorer ellers var de samme. Dem kan du blive lidt klogere på igennem teksten på denne side.

Lånebegrænsninger for unge

Dine lånemuligheder som 18-, 19- og 20-årig er på nogle punkter begrænsede. Du kan i de fleste tilfælde ikke låne ved de helt store online banker, men banker som Basisbank er dog en undtagelse. Her kan du se hele listen over lånemuligheder, vi hjælper dig med at sammenligne. Det vil altså sige, at du er nødt til at låne penge fra andre mindre online låneudbydere. Disse låneudbydere tager udgangspunkt i din privatøkonomi for at se din økonomiske situation an. Hvis du ikke har en stor formue eller en høj indtægt, vil du oftest blive tilbudt en højere rente. Dette er vilkårene, og sådan er det ved de fleste udbydere. Du skal huske på, at de skal være sikre på, at du betaler tilbage, samtidig med at de tjener penge.

Det hele handler om, at kreditoren ønsker at være sikker på at få sine penge igen efter en lånesituation. Derfor vil det som studerende eller ung i 18-20-års alderen være sværere at blive godkendt til at lån, hvis du ikke har et job ved siden af.

Erfaringsmæssigt sker der nemlig rigtig mange ting i den periode af ens liv, som kan få betydning for ens privatøkonomi. Det er en tid, hvor mange prøver studier af, som de må droppe ud af, hvilket fjerner SU-indtægten, ofte er der også perioder med mange flytninger, som både koster penge og ændrer budgettet, og så er det ikke alle, der er blevet helt modne efter de tidlige teenageår.

Låneudbyderne ved naturligvis godt, at situationen for unge mennesker kan ændre sig hurtigt, og det er derfor, vilkårene som regel er mindre gunstige for de yngre lånere. Der er også låneudbydere, som slet ikke tilbyder lån til personer under en vis alder – typisk 20 eller 23 år.

Muligheder for lån som ung

Det kan være, at du vil ud og opleve verden, tage til de fede koncerter eller mangler penge til de dyre studiebøger. Ligesom tilværelsen kan være omskiftelig, er der også rigeligt med ting at bruge penge på, og det er ikke alle, der har fået sparet op, inden man må flytte hjemmefra. Så kan det være nødvendigt med et lån til indskud, møbler eller studiebøger.

Du kan låne fra 500 kr. op til flere hundrede tusinde på et splitsekund. Du læste rigtigt, det tager ikke længe, fra du har indsendt din låneansøgning, til du står med en låneaftale, der bare mangler din underskrift. Derfor kan du hurtigt skrabe penge sammen til din jordomrejse, den nye bil du skal bruge til og fra studiet, eller noget helt tredje. 

At det kan gå så hurtigt, betyder også, at man skal være lidt mere påpasselig, fordi der ikke er indbygget en venteperiode, hvor man kan tænke sig om en ekstra gang. Du skal huske på, at der er omkostninger forbundet med et lån. Det kan ende med at blive dyrt, hvis du ikke sætter dig ind i de forskellige vilkår ved lånene. 

Dog er det værd at huske på, at man også på lån ligesom så mange andre ting har 14 dages fortrydelsesret. Man skal selvfølgelig kunne betale alle pengene tilbage, men det er en mulighed.

Gode råde til unge låneansøgere

Hvis du absolut er fast besluttet på at låne penge til at rejse et halvt år, bør du sætte dig ind i diverse låntyper og sammenligne ved hjælp af en låneoversigt og vælge de billigste og bedste lån. Dette gælder både, inden du ansøger, og når du har ansøgt lån. På den måde sikrer du dig selv den laveste rente samt omkostninger. Dog råder vi dig ikke til at låne penge i så ung en alder. 

Tag derimod et ekstra sabbatår og spar penge sammen, imens du bor derhjemme. Så har du lige pludselig nok penge til at rejse jorden rundt, samtidig med at du i fremtiden vil have en større formue, som du vil kunne stille i en potentiel låne situation og låne penge endnu billigere.

Vi anbefaler også, at du lægger et budget, så du får et godt overblik over din økonomi. For rigtig mange er der forskellige ting, man bruger penge på, som man ikke er bevidst om. Det kan både være et abonnement, man har glemt, eller det kan være, man aldrig har tænkt over, hvor meget det koster at ryge. Et budget er med til at give overblik, og når du har det overblik, kan du også se, hvor der er muligheder for at skære unødvendige udgifter fra.

Endnu et tip er at overveje en ekstra gang, om den udgift, man skal bruge lånet til at betale, er nødvendig – eller om den er nødvendig lige nu, som vi nævner ovenfor. Hvis man har tid til at spare op, er det altid anbefalingen. Hvis man eksempelvis som studerende gerne vil have en bil til at komme til og fra studiet, kan man spørge sig selv, om man kan klare sig med en cykel, eller om offentlig transport vil være helt fint.

 

Overvej SU-lån om muligt

I Danmark er vi så heldige, at vi har indrettet os på en meget studerendevenlig måde, når det kommer til økonomien. Vi har på rigtig mange uddannelser mulighed for at få SU, som vi ikke engang skal betale tilbage – det er på sin vis statens måde at sige tak for, at vi uddanner os.

SU er dog ikke en formue, og hvis man vælger kun at leve på SU, skal man ikke forvente at leve i luksus. Her kan man dog også hente hjælp fra det offentlige, fordi det er muligt at tage et SU-lån, som kan supplere det, man får i SU. Man skal naturligvis være berettiget til SU, før man kan få et SU-lån.

Et SU-lån er så absolut det billigste lån, man kan få, men der er også begrænsning på, hvor meget man kan låne. Satserne for 2019 siger blandt andet, at man som udgangspunkt maksimalt kan låne godt 3.000 kroner om måneden af staten på denne måde.

Det er som sagt en god idé, og der er endda også mulighed for, at man kan låne til indskud af kommunen, hvis man har brug for det, og man skal flytte i en lejebolig. Læs mere om beboerindskudslån her.

Til gengæld er det noget andet, hvis man ikke har en opsparing, og man får en lejlighed, der skal fyldes med en seng, et lille skrivebord, køkkenservice er mange andre ting – her kan SU-lånet nogle gange ikke slå til, og det kan man ikke låne til af kommunen som udgangspunkt. Så kan andre lånetyper komme i spil, men husk altid at tjekke dine muligheder, inden du beslutter noget.

Læs mere om SU her og læs mere om SU-lån her.