Vær opmærksom på rentetilskrivningen i dit lånetilbud

Der er mange ting at holde øje med, når man gerne vil låne penge, og man får et lånetilbud på hånden. For mange mennesker er det svært at overskue, og er det ikke noget, man har den store erfaring med, kan det da også godt være kompliceret.

Man skal selvfølgelig kigge på ÅOP, som er den bedste indikator på omkostningerne ved et lån i langt de fleste tilfælde. Det tal bliver dog udregnet på baggrund af flere ting, som etableringsomkostninger og renten på lånet.

Hvor mange vil gå ud fra renten, fordi den er lettere at forstå, er der faktisk noget, som kan være vigtigere, nemlig rentetilskrivningen.

En hyppig rentetilskrivning betyder, man skal være mere opmærksom på lånets rente, fordi renten vil blive lagt oveni flere gange. Det kan være med til at drive omkostningerne på lånet i vejret.

Eksempel – rentetilskrivning er vigtigt

For at gøre det så konkret som muligt, kan vi tage et eksempel på et lån på 10.000 kroner for at holde det i runde tal. Hertil kan vi tage udgangspunkt i en rente på 5 procent med månedlig rentetilskrivning og en rente på 10 procent med halvårlig rentetilskrivning. Begge lån i eksemplet afdrages med 1.000 kroner om måneden.

Vi vil gerne holde eksemplet så simpelt og illustrativt, så vi tager ikke andre udgifter med, som ellers sædvanligvis ville skulle lægges oveni.

Først lånet på 10 procent med halvårlig rentetilskrivning. Renten lægges på, når lånet optages, så gælden ved første måned er 11.000 kroner, der betales af 6 gange á 1.000 kroner, inden næste rentetilskrivning. Her vil restgælden være 5.000 kroner, og renten vil så være 500 kroner oveni. Efter et halvt år mere vil alle pengene være betalt, og omkostningen vil være 1.500 kroner.

Med lånet på 5 procent med månedlig rentetilskrivning er regnestykket dyrere. Samme procedure – 5 procent oven i de 10.000 kroner giver 10.500 kroners gæld, som afdrages med 1.000 kroner. Efter første måned lægges 5 procent mere oveni, som her vil være 475 kroner. Måneden efter vil renteudgifterne være 448,75 kroner, og allerede på 4. måned vil renteudgifterne ved lånet med den lave rente, men hyppigere rentetilskrivning have kostet mere end lånet med den højere rente.

Hent flere lånetilbud

Detaljer som denne er svære at få med på forskellige oversigter, hvor det er lettere at skilte med ÅOP, rente og oprettelsesomkostninger, og derfor er det en fordel at indhente flere lånetilbud, når man gerne vil låne penge.  

Når man har det konkrete tilbud foran sig, kan man få syn for sagen og se alle detaljerne og betingelserne for lånet. Det er en stor fordel, når man skal beslutte sig for, hvilken kreditor man vil låne penge hos.

Husk altid at vurdere et lånetilbud ud fra helheden og ikke kun en enkelt detalje, men detaljerne kan være vigtige. Har man eksempelvis en ekstra indtægt i udsigt, inden lånet er betalt ud, kan det give ekstragod mening at kigge efter rentetilskrivningerne, fordi der kan være mulighed for at betale lånet ud, inden alle rentetilskrivninger er blevet lagt på.

Den slags detaljer er vigtige, når man overvejer at låne penge.

Skriv en kommentar