Nogle gange stiller man sikkerhed eller udtager pant i bilen for at kunne få bedre betingelser for et lån – det er ganske normalt. Det skal du huske, hvis du vil købe brugt bil, fordi der kan være gæld i bilen, du gerne vil købe, og det er en gæld, du ikke har lyst til at overtage.
Hvis du bare overtager bilen med gæld, kommer du til at hænge på den, og så kan bilen jo pludselig blive meget dyrere, end du regnede med.
Derudover kan det faktisk også have indflydelse på dit billån. Mange udbydere af billån stiller det nemlig som en betingelse, at der ikke er gæld i bilen, før man kan få godkendt låneansøgningen. Der er altså rigeligt med gode grunde til at tjekke, om der er gæld i bilen.
Det er ikke nok bare at spørge sælger, om der er gæld eller pant i bilen, eller at det ikke er nævnt i købsaftalen. Selv hvis det ikke fremgår af dokumenterne, bliver det dig, der hænger på gælden, og så kan du stå med et billån, du ikke kan bruge til noget, og håret i postkassen.
Find bilbogen online
Du tjekker for gæld i bilen i Bilbogen. Det er ikke en fysisk bog, du skal finde frem, den ligger naturligvis online. Du behøver ikke logge ind for at tjekke, om der er gæld eller pant i bilen, så det er rimelig ligetil, hvis du følger linket.
På bilen, du gerne vil købe, kan du finde et stelnummer, som er unikt for den bil. Det er typisk i fordøren i førersiden eller et sted på instrumentbrættet, man kan se gennem forruden. Når du har det nummer, kan du taste det ind i Bilbogen, og så kan du se, om der er pant eller gæld i bilen, som du skal være opmærksom på.
Hvis der er gæld i bilen, skal du have fat i sælgeren, fordi det er en gæld, du ikke vil have del i. Det betyder ikke, at du ikke kan købe bilen, men du skal have det på skrift, at sælger indfrier gælden eller får den annulleret, inden bilen juridisk overdrages til dig.
Når gælden i bilen er indfriet, vil pantet i bilen typisk blive fjernet, og så kan du købe den uden at risikere at stå med en ekstra gæld.
Billån er både til brugte og nye biler
Man kan sagtens låne til en bil, selvom den ikke lige er trillet ud af fabrikken. Man kan altid indhente forskellige tilbud på billån, eksempelvis kan kigge i vores oversigt over billån efter interessante muligheder, og mange professionelle forhandlere tilbyder også finansiering af bilkøb.
Hvis man køber brugt bil privat, er der ikke samme lette adgang til et tilbud om finansiering, men til gengæld kan det måske få flere til at undersøge markedet lidt mere grundigt end ved en forhandler.
Uanset om man køber helt ny eller brugt bil, er det en rigtig god idé at gøre sit forarbejde. Det gælder både i forhold til billånet, hvor man naturligvis gerne vil have den bedst mulige aftale, men det gælder også bilen selv.
Måske er der en anden model, der passer bedre til ens behov, eller måske kan den samme bil købes billigere hos en anden sælger. Selvom det er relativt dyrt at tage offentlig transport, kan en togbillet hurtigt tjene sig hjem, hvis man finder en sælger langt væk, der har bilen noget billigere til salg.
Meget information er offentligt
Der er faktisk mange oplysninger om danske biler, som er offentligt tilgængelige, og det giver dig gode muligheder for at gøre dit hjemmearbejde. Ud over bilbogen, hvor du kan se om gæld og pant i bilen, er Motorregistret et godt sted at få information.
Med registreringsnummer (altså nummerpladen) eller stelnummeret kan du få en masse gode oplysninger ud om den bil, du er interesseret i.
Blandt andet kan du se, hvornår bilen er indregistreret første gang, hvornår bilen har været til syn, og om den blev godkendt, tekniske oplysninger om bilen og meget mere. Her kan du tjekke op på, om sælger har husket at få det hele med i salgsopstillingen, og om alt stemmer overens.
Det er bare endnu en måde, du kan være med til at sikre, at alt er, som det skal være, inden du accepterer tilbuddet om billån og køber en brugt bil.
Tjek i øvrigt også vores indlæg om bilkøb, hvor vi fik hjælp af Autouncle.