God tommelfingerregel til unge – ’need to have’ og ’nice to have’

Vi kan sagtens forstå, at der kan være situationer, hvor unge gerne vil låne penge, men inden man kaster sig ud i det, skal man gerne tage stilling til et par ting først. Vi har her på siden dækket, hvad man står over for, når man gerne vil låne som ung, så det er ikke den vej, vi vil gå med dette indlæg.

I stedet er det en relativt simpel tommelfingerregel, der er god at huske på, inden man som ung finder sit NemID frem og underskriver et lånetilbud. Det er vurderingen, om det man vil låne penge til er ’need to have’ eller ’nice to have’.

Den skelnen er vigtig, fordi lån kan påvirke ens økonomi langt ud i fremtiden, hvis man er ufornuftig og ikke kan betale sine afdrag af den ene eller den anden grund. Måske har man ikke helt så godt styr på sin økonomi, og man simpelthen ikke er klar over, at ens økonomi ikke kan klare afbetalingen på et lån.

Unge mennesker kan have tendens til at være mere uforsigtige, så derfor er tippet her primært henvendt til dem, men det er noget, alle mennesker kan bruge – også i mange andre sammenhænge end lån.

Hvor nødvendigt er det, du vil have?

Når man spørger sig selv, om noget er ’need to have’ eller ’nice to have’, er det vigtigt at være ærlig over for sig selv. Man kan let komme til at overtale sig selv til, at vinterjakke nummer 3 er essentiel for ens hverdag, men når det kommer til stykket, virker de 2 andre jo fint.

At skelne mellem det, der er brug for at have, og det der bare kunne være rart at have, er vigtigt for prioriteringen. Vi skal alle bruge penge på en masse forskellige ting, og det er begrænset, hvor mange penge vi har. Derfor skal der prioriteres.

Ved at placere det, man gerne vil have, på en skala fra nødvendig tilføjelse til ens liv til rar tilføjelse til ens liv, kan man lettere lave den prioritering. Så kan man begynde med at købe det, der er nødvendigt, og bevæge sig ned ad listen herefter.

Typiske unødvendige udgifter

Der er mange udgifter, som unge mennesker reelt ikke har brug for, som de bruger penge på alligevel. Det har vi faktisk allerede et blogindlæg om. Alligevel er det værd at besøge igen, fordi det kan være svært for nogle at lave fornuftige prioriteringer.

Nogle gange er der nemlig ikke tale om decideret unødvendige ting, men måske snarere en unødvendigt høj pris for det, man gerne vil have.

I Danmark er iPhones meget populære, og mange vil gerne have denne type smartphone, men prisen afspejler efterspørgslen. Mange vil sagtens kunne få de samme funktioner ud af en smartphone, der koster halvdelen. En telefon er nok i praksis ’need to have’, men at den skal være den nyeste iPhone er snarere ’nice to have’. Det samme kan siges med alt mulig andet elektronik som tv, computer osv.

En anden ting man typisk kan bruge mange penge på som ung er mad, hvor det er let at bestille en pizza eller tage ned og få sushi. Selvom man selvfølgelig skal spise, kan man ofte spørge sig selv, om hvor på skalaen den dyre fast food ligger, og om man ikke har et alternativ i sit køkken i forvejen.

Indretning er også noget der sluger mange penge. Behøver man at have fin kunst hængende, som eksempelvis The Turtle Poster, eller skal man nøjes med det gamle klassebillede i stedet? Overvejelserne er mange, og der er ikke ét rigtigt svar – det kommer nemlig an på dine prioriteringer.

Skriv en kommentar