Debitor Registret – Den glemte bror til RKI

’At være i RKI’ er en så integreret del af vores sprog og vores forståelse af den del af at skylde penge, at mange glemmer, at RKI ikke er det eneste register over dårlige betalere. En anden stor spiller på det område er Bisnode, der har Bisnode Debitor Registret.

I og for sig fungerer Debitor Registret på samme måde som RKI, hvor virksomheder, advokater og lignende kan melde ind til registret om, at nogen ikke har betalt deres regninger til tiden. Så kan andre virksomheder så slå op i registret, når der eksempelvis kommer en ansøgning om lån for at se, om det er en registreret dårlig betaler, der er i den anden ende.

Det kan man gøre i RKI, men man kan altså også gøre det med registret fra Bisnode, som ellers er mest kendt for at levere kreditvurdering af virksomheder.

Man kan sagtens være registreret et sted, men ikke et andet, og derfor kan man godt sige, at lån trods RKI drejer sig om mere end kun RKI. Talemåden er bare så fasttømret, at det er den, man stadig bruger.

RKI og Debitor Registret er ikke en straf

Mange kan godt tænke, at det er en straf, at man bliver registreret i RKI, hvis det skulle ske, men det er ikke en god måde at tænke på det. I og for sig er det blot en foranstaltning virksomhederne imellem, som på den måde lettere kan navigere i, hvem de handler med.

Der er en konsekvens for den, der bliver registreret i et af registrene, men det er sådan set ikke for at straffe vedkommende. Det er snarere rykkerne og de gebyrer, der følger med, som er en form for straf, fordi virksomheden skal bruge mere tid på at indkræve penge, som de rettelig har krav på.

Tværtimod er det nok i mange tilfælde smartere at tænke på en registrering i RKI som en påmindelse om, at man måske skal gå sin økonomi igennem.

Der kan være tusindvis af grunde til, at man ikke kan betale sine regninger til tiden, men det kunne være en lejlighed til at kigge på sine finanser. Måske viser det sig, at man har fået en dårlig vane, som koster mange penge, eller man har måske glemt at regne nogle poster med i sit budget.

Undgå at blive registreret som dårlig betaler

Det optimale vil selvfølgelig være, at man ikke bliver registreret i et register over dårlige betalere. Det holder ens muligheder åbne, fordi det eksempelvis kan være svært at få et lån trods RKI, og det kan være sværere at købe på afbetaling.

Et godt redskab til at styre sin økonomi, så man ikke ender med at blive registreret som dårlig betaler, er at lægge et budget. Ved at få styr på sine indtægter og udgifter, kan man lettere navigere i sine beslutninger om at bruge penge.

På den måde kan man lettere undgå at lave indkøb eller tilmelde sig tjenester, man ret beset ikke har råd til, så ens økonomi bliver mere presset end højest nødvendigt.

Skriv en kommentar