Ny lovgivning om kviklån

Sådan bliver rammerne for kviklån fremover efter politisk aftale

Folketinget er nået til enighed om rammerne for kviklån, så der fremover vil komme flere restriktioner på de forhold, låneudbyderne kan tilbyde. Det primære punkt for politikerne har været at sætte et loft over de årlige omkostninger i procent, der er forkortet ÅOP, og det er der også kommet.

Alle folketingets partier med undtagelse af Konservative og Liberal Alliance er blevet enige om et loft på 35 procents ÅOP, og det kan betyde, at de helt små lån forsvinder. Gevinsten for kreditorerne kan ende med at blive for lille til, at kreditorerne vil kaste sig ud i de små lån.

Der har været tale om, at blandt andre SF ville have et loft på 15 procent på ÅOP, men det endte altså noget højere. Derudover er der en række andre ting, der er blevet vedtaget omkring kviklån, som er vedtaget med formålet om at holde flere danskere ude af uoverstigelig gæld.

Mere oplysning, mindre reklame

Af andre tiltag i aftalen om kviklån er blandt andet, at der bliver afsat flere penge til gældsrådgivning, så der er mere hjælp at hente for dem, som har opbygget en større gæld, end de kan overskue. Der er kommet 5 millioner kroner mere i den pulje, skriver TV2.

I aftalen står der også, at det fremover ikke vil være lovligt at reklamere for lån, der har en ÅOP på mere end 25 procent. Dette er noget, Forbrugerrådet Tænk er glade for, som vicedirektør i forbrugerrådet Vagn Jelsøe siger til DR.

Det vil også være ulovligt at reklamere for kviklån i forbindelse med spil og gambling.

Der skal produceres undervisningsmateriale til brug i folkeskolen og på ungdomsuddannelserne, som kan være med til at oplyse unge mennesker om privatøkonomi og ruste dem bedre til at navigere i deres økonomiske beslutninger.

Maksimale omkostninger, uanset løbetid

En sidste ting, der er værd at nævne, er at partierne er blevet enige om, at man ikke kan betale mere i omkostninger på et lån, end selve lånebeløbet. Det gælder uanset, hvor længe et lån så ellers måtte løbe, hvilket giver et meget sikkert og let forståeligt loft på et lån.

Eksempelvis kan man låne 10.000 kroner, og uanset hvor lang tilbagebetalingstid, man vil have, kan udgifterne ikke overstige 10.000 kroner – du skal altså maksimalt betale 20.000 kroner tilbage.

Dette loft er let at forstå, og selvom det kan være relativt dyrt, er der trods alt noget, man kan bruge som målestok. Det er dog ikke noget, man skal sigte efter, for man vil sandsynligvis kunne få en masse forskellige lånetilbud, som ikke kommer i nærheden af det loft.

Det er en god idé at bruge en tjeneste som vores, så man får et godt overblik over de muligheder man har – lån penge på et smartere grundlag og undersøg markedet først.

Skriv en kommentar