Få hjælp til at holde dit nytårsforsæt

Sådan får du et succesfuldt nytårsforsæt om din økonomi

Det er et nyt år, og med det kommer nytårsforsæt. Ofte oplever man, at man har mod og energi på at holde sit nytårsforsæt i den første tid, men lige så langsomt mister mange modet og opmærksomheden på sit nytårsforsæt, og det løber ud i sandet.

Derfor er det rart at få lidt tips til, hvordan man kan holde sine nytårsforsæt på den økonomiske front. Dem kan du få et par stykker af her! Et godt økonomisk nytårsforsæt kan være det, der får din økonomi op i gear i det nye år, som du kan få gavn af langt ud i fremtiden.

I øvrigt kan disse tips også bruges på dit nytårsforsæt, selvom det ikke har noget med økonomi at gøre – det handler om at komme i mål med sine målsætninger. Et godt sted et at lave SMARTe mål – at gøre et mål SMART er et værktøj fra projektledelse, du kan læse mere om her.

En lang rejse starter med det første skridt

Overskriften på dette afsnit er lidt af en kliché, men kigger man bag det slidte udtryk, gemmer der sig noget brugbart. Faktisk er det todelt, hvad denne kliché kan bruges til, og den første del er, at det er utrolig vigtigt at komme i gang.

De fleste af os kender følelsen af, at det er svært at begynde på noget, man ikke rigtig gider, men når man så har fået taget sig sammen, går det noget lettere, end man havde frygtet. Derfor er det vigtigt, at man rent faktisk får taget hul på det projekt, man kaster sig ud i. Starten er tit noget af det sværeste.

Den anden del af visdommen i klichéen er, at man ikke skal fokusere på det endelige mål. Måske vil man bruge året på at spare op til et kørekort, som man kan købe næste år og slippe for et forbrugslån eller lignende, men det kan være svært at holde motivationen oppe, når målet hedder 15.000 kroner eller hvad kørekortet nu koster.

I stedet vil det for de fleste være lettere at fokusere på eksempelvis at spare 1.250 kroner op om måneden og tjekke de delmål løbende. 1.250 kroner om måneden giver nemlig 15.000 kroner på et år, så det er næsten det samme, men det kan være meget lettere at motivere sig selv til de mindre og mere kortsigtede mål.

Sæt dig et (konkret) mål

Det er lettere at nå i mål med et nytårsforsæt, hvis der rent faktisk er et mål. Det kan lyde banalt, og det er det i og for sig også, men ikke desto mindre er det effektivt at have noget at stile efter – eksempelvis de 1.250 kroner om måneden til et kørekort fra eksemplet ovenfor.

Hvis målet bliver ukonkret, bliver det sværere at holde sig i sporet og arbejde på sit projekt. I stedet for at sige, at ens nytårsforsæt er, at ”jeg vil spare penge op i år”, så sæt et mål, der er konkret. ”Jeg vil spare 15.000 kroner op i år” giver muligheder for, at du kan se dine fremskridt, og du kan lade dig motivere af dem.

Ellers er der stor risiko for, at man for let finder en undskyldning over for sig selv, så man springer over i en dag eller en uge, og så er man på vej ned ad en glidebane i forhold til projektet.

Lav en plan for at nå i mål

Et af de tips, man kan læse om hos Videnskab.dk, til at få sit nytårsforsæt til at holde, er at lave en plan. Det ligger lidt i forlængelse af det tidligere tip om at sætte sig et konkret mål, fordi det så bliver mere virkeligt, og man kan ikke så let snige sig udenom. Sådan er det også lidt med en plan.

Når du har sagt til dig selv, hvordan du vil komme i mål med dit nytårsforsæt, er du langt bedre rustet til rent faktisk at gøre det. Uden en plan bliver det for let at finde på undskyldninger, fordi ”du ved ikke lige, hvad du skal gøre, og hvordan du skal komme i mål”.

Det bliver i øvrigt også lettere at komme i mål med dit nytårsforsæt, når du har sat dig ned og lagt en plan, så du ikke skal finde på en i øjeblikket.

Visualiser det, du gerne vil

Visualisering er godt for to ting i forbindelse med nytårsforsæt. Det er særligt godt for hukommelsen, fordi vi har lettere ved at huske noget, hvis vi har set det for vores indre blik først. Det er lettere at komme i tanke om noget, vi har forestillet os, end hvis vi bare skal huske noget.

Altså hvis du gerne vil huske, at du skal gå forbi kassen med dagligvarer, der er sat ned på grund af datoen i supermarkedet, kan du forestille dig, at du går forbi det.

Ud over hukommelsen hjælper det også på vaner. Hvis man vil gøre det til en vane at tjekke netbanken for at holde snor i sine udgifter, kan man visualisere, at man går sin konto igennem, for det tæller nemlig næsten lige så meget som at gøre det, og man skal gøre noget mange gange, inden det bliver en vane.

Skriv en kommentar