Baby på budget – det skal du huske, når du får det første barn

Det er en fantastisk ting at få børn, det kan der ikke være to meninger om. Det kan være en kæmpe omvæltning, det kan være ubelejligt, det kan være upraktisk, men man kommer ikke uden om, at det er en helt unik følelse at få børn, og som forælder kan man ikke lade være med at elske de små. Dog er der en del udgifter i forbindelse med særligt det første barn, man skal være opmærksom på, og det rykker ved budgettet.

Som tommelfingerregel siger man, at det første barn koster en million kroner i løbet af sine første 18 leveår. Det giver i runde tal en ekstraudgift på omkring 5.000 kroner om måneden. Der er dog en del forbehold at tage, for ingen familier er ens, og derfor kan man ikke bare fastslå, at det er præcis det ene eller det andet.

Man skal også huske, at der eksempelvis er sådan noget som en børnecheck, der kan hjælpe med nogle af udgifterne.

Der er meget at holde styr på, og vi forsøger her at give dig overblikket over, hvad du skal være opmærksom på i dit budget, når du eller I får det første barn. I øvrigt er det en stor anbefaling at lægge et budget – du kan eksempelvis bruge vores budgetskabelon til det.

Husk at nyde det!

Inden vi for alvor kaster os ud i de økonomiske forhold, du skal være opmærksom på, vil vi bare lige minde dig eller jer om, at I skal nyde det!

Det er noget helt særligt at blive forældre, og man skal nyde hvert sekund af det, som man overhovedet kan. Det er en kæmpestor kliché, at pludselig er de små blevet voksne og flytter hjemmefra, men det er der altså en grund til.

Så selvom man skal tænke sig om, bekymre sig om opdragelse, have styr på budgettet og meget mere, skal man stadig huske at være til stede og nyde de små, mens man har dem!

Der er gratis babypakker mange steder

Vi elsker jo et godt tilbud her hos SeLaan.dk, og er der noget, som ser godt ud i budgettet, så er det gratis ting. Der findes en række forskellige butikker og kæder, som giver gratis babypakker til vordende eller nybagte forældre.

Du kan se en oversigt over gratis babypakker her.

Indholdet i pakkerne varierer fra sted til sted, men der er nogle rigtig gode ting at hente imellem dem. Der kan være alt fra sutter, sutteflasker og bleer til lidt legetøj og tøj til babyen, og nogle stede er der også lidt til moren.

I mange tilfælde er der tale om forskellige vareprøver, så man kan ikke få dækket et kæmpestort behov med disse pakker, men de kan være en hjælp. Derudover kan man jo faktisk prøve tingene – eksempelvis kan man se, om en bestemt type bleer sidder godt på baby eller ej.

Nyt eller brugt – mærke eller discount

Babyen kræver en masse ting. Virkelig mange, faktisk. Der skal være barnevogn, autostol, tøj, seng, mad, bleer og meget mere, når baby bliver født eller ikke længe efter, og det kan være bekosteligt. Måske skal der et lån til, før man har kapital nok til rådighed til at købe det hele, for barnevogn, tremmeseng, pusleplads og den slags kan være dyrt.

Hvis du skal låne til baby, taler vi om et forbrugslån, og vi kan hjælpe dig med at finde et lån, der passer til jeres behov. Der er nogle beslutninger, man skal tage, for der kan være stor forskel på det, man skal betale for disse ting.

Måske er et forbrugslån ikke nødvendigt, hvis man går benhårdt efter brugte ting og discountversionerne af de produkter, man skal bruge. Det er meget individuelt, hvad man synes om den slags ting, for hvor det for nogle er en smuk tanke at genbruge, som også er økonomisk fornuftig, er det for andre en mærkelig tanke, at ens baby skal ligge i en andens gamle ting.

Gør det klart, om det skal være nyt eller brugt, og om det skal være discount eller mærke, så er det lettere at planlægge økonomien.

Tag det i etaper, som I kan

Husk på, at baby ikke har brug for alting med det samme. Den første tid har den lille ikke brug for meget andet end et sted at sove, noget at spise, en frisk ble og så masser af kærlig opmærksomhed. Hvis man vil have baby med nogle steder, skal man også bruge noget til transporten.

Ellers kan mange ting faktisk godt vente lidt. De fleste synes, det er rart at have styr på så meget som muligt, inden barnet kommer, men der er ting, der godt kan vente. Man behøver altså ikke gå i panik, og man kan måske endda få mulighed for at spare lidt op.

Samvirke har lavet en rigtig fin tjekliste med ting, man nok får brug for før eller siden, og den er god at gå ud fra, selvom man gerne må sortere lidt i den gennemgribende liste.

Spørg om hjælp

Det kan være svært at spørge om hjælp, men det er altså en god idé. Der er tusindvis af ting, man kunne slå ned på, når man skal fortælle om, hvad man skal være opmærksom på som kommende og nybagt forælder, men det vigtigste er, at man er glad og kan passe godt på sin baby.

Den opgave kræver ikke den dyreste barnevogn, alt legetøj i butikken og en babygarderobe, der fylder mere end ens egen. Her er det vigtigste, at de basale behov er dækket, og at man er der for sin baby – det er det, man skal fokusere på.

Man kan så nemt komme i tvivl om noget, og så er det vigtigt at spørge om hjælp. Der er både jordemoder, læge og sundhedsplejerske, man kan spørge til råds, og de fleste har også noget familie eller venner, der kan hjælpe med tips og gode råd.

Ofte vil man også kunne spørge om mere materielle ting, hvis det er nødvendigt. Eksempelvis kan man låne en babyseng af nogle venner, og man kan måske arve noget gammelt babytøj fra noget familie. Der findes som regel en løsning, men nogle gange skal man spørge om hjælp.

Skriv en kommentar