Har du styr på juleøkonomien? Gode råd til en økonomisk god jul

Lad os starte med at sige, at vi måske er lidt sent ude. Det kan godt være, det er første december (det er i hvert fald udgivelsesdagen, du kan jo læse denne artikel på andre tidspunkter, men nogle har allerede fået styr på næsten alt. Derfor må du tage det med fra artiklen, du kan – om ikke andet kan du bruge vores gode råd til næste år!

Du vil opdage, at et bestemt tema ved vores gode råd er, at det er smart at være ude i god tid. Det kan der være flere grunde til, men helt generelt er det smart at være forudseende.

Det er også værd at huske på, at julen er en tid, der er forbundet med en masse traditioner, og de er forskellige alle familier imellem. Derfor kan det sagtens være, man støder ind i noget, som er helt irrelevant for dig og din familie, men der skal nu nok være noget for de fleste.

Du ved, hvornår julen kommer – spar op

Måske det allerbedste råd er at spare op til julen. Det er jo ikke ligesom en skade på bilen, som kan komme ud af det blå – du ved, hvornår julen ligger, så du kan se frem til den gennem hele året. Og når du kan se frem til den, bliver den også lettere at spare op til.

Ved at spare op, har du et langt bedre greb om, hvor mange penge du kan bruge, uden dit budget falder sammen. Du får også flere penge at gøre godt med, end hvis alting skulle tages ud af decembers rådighedsbeløb.

Man kan komme langt for få penge, hvis man bruger dem fornuftigt, men der skal altså nogle penge til, hvis man både skal købe gaver, ekstra/andet mad, julepynt, juletræ osv.

Ved at spare op, kan man komme nogle af disse ting i forkøbet, og det kan give en noget billigere jul end ellers, og så kan du få den økonomiske tryghed i en opsparing, som kan gøre julen lidt sødere. Kig eventuelt på vores budget skema for at få hjælp til at strukturere din økonomi, så der er plads til en opsparing.

Vær i god tid, hvis du kan

Den her kræver, at man har lidt opbevaringsplads, men til gengæld kan man også spare mange penge. Når julen nu er veloverstået, og butikkerne skifter til deres vintersortiment, har de altid julevarer i overskud. De varer bliver så godt som altid sat markant ned i pris.

Hvis du har pladsen, kan du eksempelvis købe julepynt, når butikkerne gerne vil af med det og sætter det varerne langt ned i pris. Det kan stå på loftet, i kælderrummet eller måske hos forældrene, hvis man bor i en lille lejlighed.

Man kan gøre nogle kup uden lige, hvis man handler efter julen. Det gælder også gaver, hvis man er villig til at købe noget, der ikke kan byttes.

I julen er der eksempelvis mange gaveæsker med cremer og plejeprodukter, og de kan sagtens holde sig og være skønne, når næste jul banker på døren. Så kan man enten spare på gaverne, eller man kan give lidt federe gaver på samme budget. Det kræver dog, at man har pladsen til at opbevare tingene indtil næste jul.

Faktisk kan man med fordel holde øje med julegaver hele året, så man ikke er tvunget til at købe noget lige før jul, hvor prisen måske er høj. En krimi er jo den samme, om den er købt i juli eller december, men hvis udsalget er i juli, får du mest for pengene her.

Vær realistisk i dine indkøb

Julen er ud over at være en meget traditionsbundet højtid også blevet til en stor forbrugsfest. Der bliver brugt rigtig, rigtig mange penge i løbet af julen på forskellige ting, der har med jul at gøre, og det kan man let blive grebet af.

Som nævnt tidligere er der også en del ting, man skal have anskaffet sig i forbindelse med den traditionelle jul. Der skal som regel pyntes op, og der skal være masser af julemad, men her kan det let vise sig, at man har taget munden lidt for fuld.

Måske synes man, at romtoppe er hyggelige i julen, men ellers gider man faktisk ikke spise dem – så kan man måske nøjes med en enkelt pakke. Der er også en naturlig begrænsning på mængden af julepynt, der kan være oppe, så man behøver heller ikke købe mere julepynt, når der i forvejen er en masse, der aldrig kommer op af kassen.

Sådan kan det siges om meget mere end romtoppe og julepynt, så brug rådet helt generelt. Måske har du ikke brug for så meget, som du gerne vil købe – det er også et godt råd, når det kommer til lån, at man ikke skal låne mere, end man har brug for.

Afstem gaver med familien

Gaver er noget af det hyggeligste ved julen. Der er få ting i verden, der er så rare som at give en gave, som modtageren bliver glad for. Det giver en dejlig følelse i maven, og den følelse kan vi godt forstå, man jagter – det skaber en dejlig stemning, når alle bliver glade for sine gaver.

Det kan dog også gå lidt over gevind i nogle tilfælde. Særligt når man når lidt op i årene, begynder de fleste at mærke, at der er færre og færre ting, de mangler. I takt med at økonomien også bliver stærkere, har vi tendens til at gøre de ting, vi gerne vil, eller købe de ting, vi godt kunne tænke os.

Derfor bliver det også svært for mange at finde på nye gode gaver, og man kan let komme i en situation, hvor man føler sig nødsaget til at købe noget, som man godt ved, modtageren ikke vil være ellevild med. Men vedkommende mangler jo ikke noget og har ikke ønsket sig noget!

Her giver det god mening at afstemme gaver med familien, så man er med på, hvor meget man giver gaver for. Så ved man, hvad man skal sætte af til gaver, og man sikrer, at der ikke er gaver mellem hinanden, der er meget større eller mindre end den anden vej – det er i mange tilfælde rart.

Endelig er der også en del familie, hvor man blandt de voksne har den ordning, at man trækker lod om, hvem man køber en gave til – det er så også den eneste gave, vedkommende får. Så far giver en gave til tante, som giver en gave til mor, som giver en gave til onkel, som giver en gave til far. Så får alle præcis 1 gave. Her aftaler man også typisk, hvor store gaverne skal være.

Skriv en kommentar