Der findes flere registre over dårlige betalere, som de kaldes, men det mest kendte er det nu hedengangne RKI. Vi har skrevet lidt om RKI’s historie på bloggen tidligere. RKI er så kendt, at det er blevet ensbetydende med, at man er registreret som dårlig betaler, uanset hvor man reelt er registreret. Spørgsmålet i dette indlæg er, om det er en god idé at låne penge, hvis man er registreret dårlig betaler – svaret er ikke helt så ligetil.
Lån trods RKI er svære at få, fordi der for udlåneren er en højere risiko for, at man ikke får sine penge tilbage. Netop risikoen for udlåner eller kreditors side er værd at lægge mærke til, for det er langt hen ad vejen risikoen, som er med til at afgøre, hvor dyrt et lån skal være.
Der er også en grund til, de er svære at få. At låne selvom man er i RKI er nok som udgangspunkt ikke en god idé. Man kan sige, at der jo er en grund til, man i første omgang blev registreret, nemlig at man ikke kunne betale penge tilbage, som man har aftalt med kreditor.
Når det så er sagt, er der tilfælde, hvor det godt kan give mening, og man kan være end i RKI af mange forskellige grunde.
Den misligholdte gæld er næsten væk
En af de mest oplagte grunde til, at man måske burde kigge på, om man kunne låne penge trods RKI er, hvis ens misligholdte gæld næsten er betalt af. Har man fået strikket sin økonomi sådan sammen, at man kan afdrage på en gæld, man tidligere har forsømt, og man er tæt på at være færdig, kan det godt give mening at låne trods RKI.
Man kunne forestille sig, at man er 2 måneder fra at have betalt det sidste af for at blive slettet fra registret, og man har fået en økonomi, som godt kan holde til at betale afdrag. Det vil økonomien også kunne holde til fremadrettet, men indtil de 2 måneder er gået, er man hæmmet af registreringen.
Så ville det måske kunne betale sig at slå til, når der er åbningstilbud i møbelbutikken, og man samtidig skal have skiftet den ødelagte sofa i stuen ud.
De fleste låneudbydere kigger ikke på mængden af gæld, man er registreret i RKI for, de kigger bare på, hvorvidt man er registreret eller ej. Nogle vil være til at tale med, men andre er ikke. Har man økonomien til at klare et lån mere, gør det ikke noget at optage lån på trods af sin registrering.
Årsagen kan være uklar
Generelt er det vigtigt at kigge på helheden, når vi snakker om, hvorvidt det er smart at låne, når man er registreret som dårlig betaler. Det kunne være, at grunden til man blev registreret er, at timingen måske var dårlig.
Har man taget et lån for at møblere sin nye lejlighed, så man kan komme hurtigt på plads, og måske har man også lånt til en bil, så man kan komme på arbejde, og kort efter går arbejdspladsen konkurs, så der ikke er nogen løn at hente, så står man ikke godt.
Finder man ikke et nyt job hurtigt, har man en noget lavere indtægt, og generelt kan man sidde i en situation, hvor man ikke har råd til at betale alle sine lån. En situation man ikke selv havde meget indflydelse på, vel at mærke.
Her kan det være en benhård prioritering af at betale de dyre lån ud først, og så må man leve med en registrering i RKI, indtil man er på fode igen. Her giver det naturligvis ikke mening at låne flere penge, men som nævnt ovenfor, kan man sidde i en situation, hvor man ser lyset forude, og så kan det godt være i orden.