Hvis du drømmer om at starte din egen virksomhed, kan vi godt forstå dig. At være sin egen chef, selv bestemme sine arbejdsopgaver, bestyre sin egen tid – der er mange gode grunde til at forsøge at få sin egen virksomhed op at køre.
Der er også meget snak i disse tider om, at vi skal gøre noget for iværksætteriet i Danmark, så der er garanteret også politisk opbakning! Dig er der nogle ting, der skal være på plads, inden du for alvor sætter dig i direktørstolen for din egen virksomhed.
Vi har sat fokus på 3 ting, men der er selvfølgelig flere end dem. Det er dog også værd at sige, at det er forskelligt, hvad du reelt har brug for, afhængigt af den type virksomhed du vil lave. Hvis du vil dyrke æbler og sælge dem, er der ikke de samme krav, som hvis du vil starte et flyselskab.
Der er dog nogle fællestræk, som vi godt kan kigge lidt nærmere på, og det gør vi i indlægget her.
Få styr på betalingen
Du starter en virksomhed for at tjene penge. Ellers ville du starte en nonprofitorganisation, og det ville også være helt fint, det er bare et andet fokus, vi har her. For at tjene penge, skal du have styr på, hvordan der kommer penge ind i forretningen.
Hvis du vil starte et konsulentbureau, revisionsfirma eller noget andet, som primært er B2B, vil du oftest forholde dig til fakturaer, men hvis du vil sælge til forbrugere, skal der lidt andet til. Er du ude i en fysisk butik, er det en god idé at tage imod betalingskort, og så er det med at tage ud og kigge efter nye og brugte terminaler til Dankort.
Derudover skal du også huske, at du nok også vil have nogle udgifter til lokaler, materialer og lignende, så det er også en rigtig god idé at få lavet en erhvervskonto, hvor du kan styre udgifterne (og indtægterne) i forbindelse med virksomheden. I det hele taget er det en rigtig god idé at få fat i en revisor og/eller advokat, som kan hjælpe med det økonomiske og lovmæssige.
Har du brug for økonomi til at vækste, kan du kigge efter erhvervslån.
Vælg den rette selskabsform
Der er mulighed for, at man kan tjene lidt ved siden af sit normale arbejde, uden man skal stifte en virksomhed, men hvis du satser på at gå vejen som selvstændig, skal du reelt have stiftet et selskab. Det kan man skrue sammen på flere forskellige måder.
I Danmark kan man nemlig vælge at stifte forskellige virksomheds- eller selskabsformer, og der er forskellige krav og muligheder for dem alle. Hvilken form, der er bedst for dig, ved du bedst selv, og det kommer an på det, du gerne vil med virksomheden.
På Virksomhedsguiden kan du læse mere om de forskellige typer af virksomheder, så du bedst kan beslutte dig for, hvad du gerne vil stifte for et selskab. Virksomhedsguiden er et redskab til erhvervsdrivende og iværksættere, som er bygget på viden og bidrag fra en række styrelser, tilsyn, erhvervshuse og lignende.
Lav en grundig plan
Hvor de to andre er helt lavpraktisk nødvendige, er dette punkt mere et godt råd, som vi bestemt mener, alle bør følge. Hvis du vil have en virksomhed, som kan forsørge dig over tid, bliver du nødt til at have en plan for din virksomhed.
Det betyder blandt andet at sætte nogle budgetter, du kan rette dig efter, at overveje om eller hvornår der skal ansættes medarbejdere, hvad er ens plads i markedet, hvordan er konkurrencesituationen og en masse lignende overvejelser.
Dette gælder sådan set, om man vil have en lille frisørforretning, eller om man vil starte det nye Google.
For at opnå det, du gerne vil med din virksomhed, skal du vide, hvilke og hvor mange konkurrenter du har, hvordan du vil få fat på kunder og den slags, for man kan ikke regne med, at det kommer af sig selv.
Hvis man ikke selv er helt selvkørende i alt, kan det være en god idé at blive en del af Amino. Det er et forum for iværksættere, og der er mange, der gerne vil hjælpe dig videre. Derudover kan det være en idé at tage kontakt til nogle af de mange væksthuse for iværksættere, der findes rundt om i landet.