Uddannelse er ofte en god investering på den lange bane

Hvis man gerne vil sætte sig selv op til en økonomisk stabil fremtid, er det en god idé at tage en uddannelse. Uddannelsen skal selvfølgelig passe til det, der interesserer en, så man også er glad for ens fremtidige arbejde, men helt overordnet set er det økonomisk fornuftigt med en uddannelse.

En længere uddannelse vil typisk også give en højere løn i den anden ende, end en kortere uddannelse vil, som Børsen skrev, men det skal man huske at tage med nogle forbehold. En lang uddannelse giver ikke automatisk en højere løn, men overordnet set kan man forvente en bedre løn, jo længere ens uddannelse er.

Universiteterne kan være vejen til en højere løn efter uddannelsen, men man kan også godt kigge ud over Aarhus Universitet, SDU og de andre. Man kan nemlig også opnå en uddannelse, som giver grobund for en høj løn på de mere erhvervsrettede uddannelser.

Snarere et spørgsmål om retning end længde

Når vi snakker om, hvad der giver mest mening set fra et lønmæssigt synspunkt, skal man også have det for øje, hvilken retning man vil gå. Selvom to uddannelser er lige lange, kan der stadig være store forskelle i den løn, man kan forvente efterfølgende.

TV2 skrev sidste år, at man skal kigge mere efter de matematiske, erhvervsrettede og medicinske studier, hvis man gerne vil have en høj løn.

Den opgørelse, de henviser til, har blandt andet medicin fra SDU, AU og KU på top 10 over uddannelserne med højest løn. Men der er også uddannelser fra CBS i mere erhvervsrettede studier.

I den modsatte ende af skalaen finder man også universitetsuddannelser, der giver en månedsløn, der er langt fra dem i toppen. Alle de 10 lavestlønnede universitetsuddannelser i opgørelsen når ikke op på halvdelen af den månedslån, man i gennemsnit opnår ved uddannelserne i top 5.

Det er et godt eksempel på, at en lang uddannelse ikke gør det alene, selvom det generelt er sådan, at længere uddannelser giver mere i løn.

Hvor meget er lønnen værd

Et andet vigtigt spørgsmål er naturligvis arbejdsglæde. Man kan tjene nok så mange penge i sit arbejde, men man ender let med at blive kørt ned mentalt, hvis det er en kamp at komme på arbejde hver dag, fordi det er noget, man egentlig ikke gider.

Derfor skal man også spørge sig selv, inden man sender ansøgningen til SDU, AU eller de andre universiteter, om man rent faktisk gerne vil beskæftige sig med dette. Det er mange timer af ens liv, der kommer til at gå med at være på arbejde, og man skulle helst kunne se sig selv være glad for de mange timer, man bruger.

God økonomi giver gode muligheder

At få en god økonomi er noget af det, der er med til at gøre livet lettere og at give bedre muligheder for det, man gerne vil. Hvis man ikke er presset til at tage ekstra arbejde, kan man bruge mere tid med familien, og hvis man har lidt ekstra penge, kan man bruge dem på oplevelser sammen, som man husker længe efter.

En god økonomi gør det også lettere at få et lån, hvis man skulle have brug for det, fordi kreditorerne regner med, at de kan få deres penge tilbage. Det regner de med, fordi der er flere penge til at betale lånet af med i den daglige økonomi.

Man kan ikke købe lykke, det er de fleste nok enige om, men en stærk økonomi kan tage sig af nogle af de ting, der ellers kan irritere og gøre hverdagen mere besværlig. Med en god økonomi har man mulighed for at tage et lån til drømmehuset, man kan betale sig fra at bruge tid på sådan noget som indkøb og rengøring, og i det hele taget kan man indrette sit liv meget mere, som man selv gerne vil have det.

Skriv en kommentar