Se fordelene ved en opsparingskonto

En opsparingskonto kan være strikket sammen på mange forskellige måder. I bund og grund går det ud på at have sine penge stående i banken, ligesom man plejer, men med en højere indlånsrente. Det giver nemlig dig flere penge i den anden ende. At have penge stående på en konto kan nemlig på sin vis anses som at låne banken penge – de penge man har stående, kan banken nemlig låne ud til andre, der har brug for at låne penge.

Nogle steder kan man også støde ind i begrebet højrentekonto, og det er på sin vis to sider af samme sag, da den høje rente netop er det spændende ved opsparingskontoen. Der er ikke samme afkast som eksempelvis aktier eller obligationer, men til gengæld er risikoen meget mindre. Hvis man holder sig under 750.000 kroner, er pengene garanteret af staten, hvis banken går konkurs, og man løber ikke samme risiko for at sidde med værdiløse værdipapirer eller aktier.

Det er forskelligt, hvordan de enkelte banker strukturerer deres opsparingskonti. Nogle har mange muligheder for opsparingskonti, mens andre ikke tilbyder lige så mange.

Vælg den rette type opsparingskonto

Som nævnt ovenfor er det forskelligt, hvilke tilbud man finder i sin bank, når det kommer til opsparingskonti. Har man brug for noget specifikt, kan man shoppe bank og tjekke markedet for at se, hvad andre banker har, når det kommer til at få den type opsparingskonto, man leder efter.

Husk også, at man altid kan forhandle med sin bank – det skader ikke at forsøge!

Nogle banker tilbyder meget høj rente, men til gengæld sætter de et lavt loft på, hvor mange penge man kan have stående til den høje rente, og derfor skal man måske have den store lommeregner frem for at finde den bedste opsparingskonto til ens situation.

Andre typer opsparingskonti har et maksimalt beløb, man må sætte ind om året, og så er der de typer af opsparingskonti, som er specifikke til eksempelvis bolig eller iværksætteri. Her bliver pengene øremærket bestemte formål, og kontoens vilkår er justeret efter formålet.

Hvorfor er der højere rente på opsparingskonti?

Man kan spørge sig selv, hvorfor bankerne vil tilbyde højere rente på nogle typer af konto end andre, men hvis man tænker over, hvordan banker fungerer, giver det faktisk rigtig god mening.

Banken lever nemlig af at låne penge ud og investere penge. For at banken skal kunne låne penge ud, skal den have penge, som den kan låne af, og de penge kommer blandt andet fra andre bankkunder. Sagt lidt firkantet betyder det, at når du har penge stående på en konto, kan banken låne de penge ud til andre kunder, som eksempelvis skal låne penge til en ny bil eller et hus.

Der er naturligvis mange nuancer af dette, og man skal ikke være bekymret for sine penge – de er i sikkerhed. Mange typer opsparing låser pengene i kortere eller længere tid, og det sikrer bankerne, at der er penge at låne ud. Din ”betaling” for at låse penge, som banken kan låne ud, er en højere rente.

Det er stadig en god forretning for banken, fordi der er så godt som altid en højere rente på at låne penge af banken, end man får på sin opsparing.

Hvor meget burde du spare op?

Det er helt individuelt, hvor meget man bør og kan spare op. For at give et par ekstreme eksempler giver det hverken mening at gemme hver en krone, så man knap kan få mad på bordet, men det er heller ikke fornuftigt at bruge hver en krone, så snart den er tjent.

Et sted imellem disse modpoler ligger svaret, og ligesom med så mange andre af livets forhold må man kigge indad.

Hvor meget, man bør spare op, kommer an på, blandt andet hvad man tjener, hvad man sparer op til (hvis noget specifikt), hvilken situation man står i, hvor i livet man er og meget mere.

Måske er det ikke helt det svar, du leder efter, men et godt udgangspunkt for at finde ud af, hvad man kan spare op, er ens budget. Med et godt budget kan du få et bedre overblik over din økonomi, og når du kender eksempelvis dit rådighedsbeløb hver måned, kan du tage noget af det og lægge over i en opsparing.

Indtjeningen er begrænset

Din indtjening på at låne banken penge gennem en opsparingskonto er som regel meget begrænset. Særligt i skrivende stund, hvor renten er meget lav, er der ikke mange rentekroner at hente på at have penge på en opsparingskonto, selv med en for markedet relativt høj rente.

Kan man finde en rente på 1 procent, skal man være rigtig glad, og det vil altså sige, at hvis man låner banken 100.000 kroner, som måske skal låses fast i en længere periode, får man 1.000 kroner for det.

Som nævnt tidligere er det meget beskedent sammenlignet med det, man kan få ud af andre investeringstyper, som eksempelvis aktiehandel, men til gengæld er der en sikkerhed her, som er svær at finde andre steder.

Derfor er det i høj grad et spørgsmål om temperament, om en opsparingskonto med binding mod en højere rente er noget for dig.

Skriv en kommentar