Julen står for døren, og for mange betyder det også, at der bliver skruet op for forbruget. Der er mange ting ved julen, der traditionelt betyder, at der skal bruges flere penge, og det kan være svært at følge med i, hvad man bruger penge på.
Det er altid en god idé at holde øje med sit forbrug på den ene eller den anden måde. Man kan bruge forskellige metoder til at holde øje med sit forbrug, og hvis man foretrækker den ene frem for den anden, skal man bruge den, man har det bedst med.
Den mest oplagte mulighed for mange vil være at kigge jævnligt i sin netbank eller bankapp. I Danmark er vi gode til at bruge vores betalingskort eller -apps, og derfor vil de fleste betalinger blive logget i vores netbank.
Derfor kan du i netbanken få det gode overblik, som er så værdifuldt. Nogle af bankernes apps kategoriserer selv dine udgifter efter bedste evne, så du får en nem oversigt, mens andre kræver, man selv kategoriserer. Dog skal man altid være opmærksom på, at der er begrænsninger i den automatiske kategorisering – fx kan et tv købt i Bilka godt risikerer at ende under dagligvarer.
Apps kan hjælpe dig
Der findes en masse forskellige apps på markedet, der kan hjælpe dig med at overskueliggøre din økonomi. De findes både til Android og iOS, som er de klart dominerende styresystemer på smartphones i dag,
En af de mest populære er appen Spiir, der bruges af mange danskere. Med appen kan du lægge et budget, ligesom du kan med vores budgetskema, og du kan få præsenteret dit forbrug på en overskuelig måde. Du kan også indstille notifikationer, som kan minde dig om forskellige ting om din økonomi.
Ud over at holde øje med dine pengesager, kan du også få forskellige fordele ved at bruge appen. Blandt andet kan du få forskellige forsikringer som bruger af appen, og du kan få forskellige besparelser med Spiir Treats.
Spiir fungerer rigtig fint sammen med de største banker i Danmark, og derfor kan du få et præcist billede af din økonomi med appen.
Tænk over traditionerne
Det er værd at overveje, om man skal være med på alle juletraditioner, hvis man føler, at økonomien begynder at stramme i julemåneden. Man kan også aftale med sin omgangskreds, at man kan skrue lidt ned for nogle af traditionerne.
Eksempelvis er det traditionsrigt at tage til julefrokost, og det kan godt løbe op, hvis man skal til mange af slagsen. Som regel skal man selv spæde til kassen, hvis det ikke er firmaets julefrokost eller lignende, og der skal jo meget mad og ofte også snaps til en traditionel dansk julefrokost.
I familiens skød og mange andre situationer leges der også pakkeleg, og hvis man ikke sætter et loft på prisen på gaverne, kan det også blive til en betydelig udgift.
Selve julegaverne kan man også snakke med sin familie og eventuelt venner, der skal have gaver, om, så man sikrer sig, at man ikke kommer til at gå bankerot på grund af en overfyldt julegavesæk.