Årsopgørelsen 2018

Har du styr på alt, inden det hele går løs den 11. marts? Ellers kan du hurtigt få et overblik over, hvad du skal huske her og se de vigtigste datoer.

Så er det ved at være den tid på året, vi alle enten frygter eller ser frem til. Ved du om du får penge tilbage, eller om det er endt med et lille udestående til Skat? Lige meget hvad er det altid en god ide at dobbelttjekke, især pga. de nyheder der har floreret det seneste år med skat.

Mandag den 11. marts er dagen hvor 4,6 milioner danskere får adgang til deres årsopgørelse, og overskydende skat vil blive udbetalt fra den 5. april – Skriver skattestyrelsen i en pressemeddelese.

Danmark besidder et af de mest automatiserede og digitaliserede skattesystemer. Selvom det er nemt og lige til kan der altid ske fejl selv for de bedste systemer. Heldigvis er det kun omkring 15 procent, altså 700.000 borgere, der selv skal ændre eller tilføje noget i deres årsopgørelse. 

Typiske fradrag der er gode at tjekke

De fem typiske fradrag man er nødt til selv at indberette eller tjekke ved sin årsopgørelse er:

  • Kørselsfradrag
  • Håndværkerfradrag
  • Aktier, værdipapirer, udbytte m.v.
  • Indtægter ved deleøkonomi, fx. ved udlejning af bolig og bil
  • Børnebidrag

 

Du kan ændre på din årsopgørelse frem til den 1. maj. For ændringer eller tilføjelser som foretages efter den 28. marts, vil udbetalingen af overskydende skat falde efter 12 dage. Hvis man ændrer sin årsopgørelse inden den 28. marts, vil du få din restskat udbetalt den 5. april som alle andre.

Der kan potentielt være mange penge at hente, hvis man ikke har sat sig ind i denne type fradrag før og ikke har været vant til at taste forskellige værdier ind i sin selvangivelse.

Nye automatiske fradrag

Hvis du kigger efter, kan du se på din årsopgørelse for 2018, at der er nogle nye automatisk beregnede fradrag. Beskæftigelsesfradraget er blevet hævet til maksimalt 34.300 kr. og man har indført et jobfradrag på maksimalt 1.400 kr. Som det sidste er det blevet indført et ekstra pensionsfradrag, hvor størrelsen bliver påvirket af, hvornår du går på pension.

Det hele skulle derfor gerne være nemmere og automatiseret, så der ikke længere i lige stort omfang er behov for at rette i årsopgørelsen. Husk dog altid at tjekke for en sikkerheds skyld, der kan altid forekomme fejl.

Skat som opsparing

Nogle vælger at bruge i hvert fald dele af skatten som en form for opsparing, som bliver udbetalt lidt i stil med feriepenge på et bestemt tidspunkt på året. Det er forskelligt, hvor kalkuleret det er som decideret opsparing, men hvert år skal mange mennesker have nogle gange tusindvis af kroner tilbage fra Skat.

Det er særligt befordringsfradraget, folk arbejder med i denne forbindelse. Man får nemlig fradrag, hvis man skal langt for at komme på arbejde, og der er nogle, der vælger at taste disse oplysninger ind, når årsopgørelsen kommer.

Ved ikke at indtaste den slags på forhånd, føler mange, at de er på den sikre side og i hvert fald ikke skal betale restskat, men nogle anser det altså også som en form for ekstra opsparing eller overraskelse til sig selv.

Det betyder så også, at man vil have færre penge mellem hænderne i løbet af året, fordi Skat så holder fast på dem i mellemtiden.

Kilde: Skattestyrelsen

 

Skriv en kommentar